Programma Energie – 10 juli 2018

Sessie 1: 12u: Energieneutraal station in Antarctica, ervaringen vanuit de Zuidpool

Spreker: Johnny Gaelens

Windenergie, zonnepanelen, passiefbouw; men kan zich afvragen of deze technologie echt werkt. Ervaringen met een gebouw op een extreme plaats zoals de Zuidpool tonen aan dat de technologie volwassen is. Zelfs op Antarctica kan hernieuwbare energie alle comfort leveren die een moderne mens verwacht. Johnny Gaelens werkt meedere maanden per jaar op de Zuidpool en vertelt over de gebruikte technologie en de praktijkervaring om een antarctisch station met hernieuwbare energie operationeel te houden.

Inschrijven: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-burgeracademie-energie-energieneutraal-station-op-antarctica-46749851063

Sessie 2: 13u30: Hoe de transitie naar volledige hernieuwbare energie realiseren?

Spreker: Bram Pauwels, Beauvent

Bram Pauwels, Beauvent CVBA, situeert hernieuwbare energiebronnen in het huidige energielandschap. Hernieuwbare energiebronnen zullen een steeds groeiend belang innemen ten koste van de langzaam verdwijnende fossiele brandstoffen als we de klimaatdoelstellingen willen halen. Ook de noodzaak van een grotere energie-efficiëntie komt aan bod. Benieuwd hoe de energiemix er in 2030 in Vlaanderen zal uitzien? En in 2050?

Inschrijven: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-burgeracademie-energie-de-transitie-naar-hernieuwbare-energie-46749867111

 

Sessie 3: 15u00: Hoe burgers hun eigen energiebeheer in handen nemen: energiecoöperaties.

Spreker: Jan De Pauw, REScoop.

De zon schijnt en de wind waait voor iedereen. Toch zijn bijna alle wind- en zonneparken in handen van enkele energiebedrijven. Overal in Europa nemen steeds meer burgers hun energievoorziening terug in eigen handen. Jan De Pauw van REScoop.Vlaanderen heeft het over hoe burgercoöperaties zorgen voor meer energiedemocratie en energieautonomie.

Inschrijven: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-burgeracademie-energie-energiecooperaties-46749962396

Sessie 4: 16u30: Energietransitie op gemeenteniveau

Sprekers: Anthony Marechal en Cedric Depuydt, CoopStroom.

Anthony Marechal en Cedric Depuydt, CoopStroom CVBA, vertellen hoe een stad als Brugge inspeelt op de energietransitie. Kan de energie-efficiëntie in Brugge beter? Energieneutraal bouwen, isoleren, groendaken, zonnepanelen, windenergie en warmtenetten; hoever staan wij met hernieuwbare energie in Brugge? En wordt er naast energie voor verwarming en verlichting ook aan elektrisch laden en delen van auto’s gedacht? Ook de rol van de energiecoöperatie CoopStroom, opgericht door burgers, in de Brugse energievoorziening komt aan bod.

Inschrijven: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-burgeracademie-energietransitie-op-gemeenteniveau-46749979447